GYÓGYÁSZAT-ÉLETTAN

 

JAVASGYÓGYÁSZAT

Általános rendszerező élettan

Azt állítani, hogy a semmiből egy új gyógyászati irányzatot teremtettünk a Javasgyógyászat megfogalmazá-sa, illetve világképének bevezetése, köztudatba emelése által, nem fedné a valóságot. Nemcsak azért, mert mint sajátosan a magyar kultúrához kötődő gyógyászati mód, már több ezer évre tekint vissza, hanem azért is, mert bár csak közvetett bizonyítékok maradtak fent az ősi gyógyítók ismereteiről, de a felszín alatti tudás a mai napig élő módon átszövi a modern gyógyászatot és a hétköznapokat egyaránt. Számunkra nem maradt más feladat, mint megszólítani, újraéleszteni tetszhalott állapotából ezt a gyógyítói világképet, amely túl a gyógyításon arra is megtanítja a vele foglalkozót, hogy miként és miért lehet és kell helyesen élni, szabadon, külső szabályzók nélkül.  


A javasgyógyászat, túl azon, hogy természetes módszereivel megoldást kínál az egyensúly helyreállítására, vagyis gyógyít, kiváló példa arra, hogy hogyan válik a gyógyítás folyamata szellemi úttá gyógyító és gyógyított számára. Utat mutat a tökéletesedéshez, és megtanít boldogan élni. Aki megismeri és megérti mindazon ismereteket, amelyeket e világkép kínál, az megérti a régi kínai mondást is, hogy: "a jó orvosnak üres a rendelője". E gyógyászati rendszer annak ellenére, hogy a jelenlegi gyógyítói világképpel ellentétes alapállásúnak látszik, nem kirekesztő, hanem egységre törekvő. Összeköttetést biztosít a különböző természetgyógyászati irányzatok és a modern orvoslás területei között úgy, hogy azoknak, akik tényleg önmaguk és embertársaik gyógyítói szeretnének lenni, a lehető legteljesebb tudás és az egyetemes látásmód elérésének lehetőségét nyújtsa.
Nem titkolt, hogy a restauráció során a keletinek tartott indiai és tibeti gyógyászati rendszereket, hívtuk segítségül, de miközben elmélyültünk e témakörben, csodálattal kellett észrevennünk, hogy a magyar nyelv és az ősi gyógymódok által hordozottan mindazok az elemek és elvek megtalálhatók az újjáéledő javasgyógyászatban, amelyek a keleti rendszereknek is az alapjait és részleteit képezik. Természetesen ez nem csoda, hiszen az ember életében zajló folyamatok alapjaiban véve az egész földkerekén ugyanazokon az elveken alapszanak ma is, úgy, mint régen. Magyar nyelven megszólaltatva ezek az ismeretek már nem idegenül hangzó, csak körbeírva magyarázható fogalmakként jelentkeznek, hanem természetesen, a hétköznapi ember számára is magától értetődően.
Mindez lehetőséget biztosít arra, hogy e rendszer széles körben újra elterjedjen, meghonosodjon, valamint alapot képezzen a ténylegesen gyógyító, a betegséget megelőző, az egészséget folyamatában megőrizni tudó világkép újjáépítéséhez. dr. Kmeth Sándor

 

 

2013 AKTUÁLIS SZEMESZTER ELŐADÁSAI

 

Tematika

Dr. Kmeth Sándor HERBÁRIUM

 Javasgyógyász képzés: időtartama: 4 félév
6 előadás/félév 2 hetente szombatonként
Helyszín: Bp I. ker. Attila u. 29.Tematika, előadók >>Jelenleg nincs levelező tagozat a tanszéken.

Mireisz László: Javaskönyv
Miresz László: Jógama

Dr. David Frawley - Dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga
Rápóti-Romváry: Gyógyító Növények
Melliusz Péter: Herbárium
Varró Aladár Béla: Gyógynövénylexikon

Dr. Simoncsics Péter: Betegségeink jelei
(Távol-keleti diagnosztika)
Dr. Vasant Lad: Ayurvéda - Az öngyógyítás tudománya

javasgyógyfa

 

Dr. Shan Tung Hsu: Jin és jang a szerelemben (kötelező)
Benjamin Hoff: Malacka és a tao
Caroline Humphrey: Építészet és vallás
Szilárdi Réka: Az istenek kapuja (A világ szent helyei)
Benjamin Hoff: Micimackó és a tao
Jon Sandifer: Feng shui asztrológia

 

ko

fs

Az előadások helyszíne:

I. kerület, Attila út 29.    |   Javasram, Kesztölc   |   Tel.: +3630/394-6840