A Göncöl Szellemtudományi Szabadegyetem a Javas Hagyományőrző Kör szellemtudományi, gyakorlatorientált iskolája, mely azzal a céllal jött létre, hogy utat mutasson hallgatóinak az egyetemes hagyományon, őstudásokon, szellemi javakon keresztül az önismerethez, vagyis a tudatosság által megvilágított, rendezett, harmonikus életvezetés felé. Az iskola szellemi vezetője Mireisz László.

Szabadegyetemünk a jelenlegi keretek közt, több éves előkészület után, 2008 tavasza óta működik. A Javas Hagyományőrző Kör ezt megelőzően már egy évtizede tartott előadásokat - a jelenleg tanszéki keretek között folyó oktatás témáiban -, tanfolyamokon, ünnepi rendezvényeken (Javasünnepek) és nyári táborokban (Javastáborok) egyaránt.

Jelenleg négy irányban: Hermetikus asztrológia, Jóga-Élettan, Gyógyászat-Élettan valamint a Hagyomány tanszéken mélyíthetik el hallgatóink ismereteiket. A tanszéki rendszer lehetővé teszi, hogy egymástól függetlenül, vagy éppen egymással párhuzamosan is elvégezhetőek legyenek a szakirányok. Mind a négy tanszéken hároméves, azaz hat szemeszterből álló képzés folyik, főként esti időpontokban. A vízöntő kor igényeinek próbáltunk megfelelni akkor, amikor bevezettük az internetes-levelező tagozatunkat is, melynek köszönhetően vidékiek, külföldiek, vagy mindazok akik részéről az előadások látogatása nem megoldható, otthonukból is nyomon követhetik az órákat interneten vagy dvd-én keresztül. A harmadik év végén hallgatóink oklevelet kapnak, amennyiben pedig vizsgán is számot adnak tanulmányaikról, külön vizsgaoklevelet adunk át nekik.

Göncöl vállán át az égbe
A magyar hagyomány szerint "a Göncöl táján vala az ég kapuja s vállán át lehetett az öregistenhez jutni". Ez arra utal, hogy a Göncöl csillagkép szekérrúdjának hetedik csillaga a Sarkcsillag felé mutat, arra megy a szekér. A szekér haladási iránya így a benső, a szellemi célt is jelzi számunkra, mivel a Sarkcsillag, avagy Bábamotullája, Magyarok csillaga az égboltozat egyetlen mozdulatlan pontja, amely körül az összes többi csillag forog. Ott van a Világfa (világtengely) csúcsánál az az égi nyílás, átjáró a Teremtő honába, ahol eredetünk és legmagasabb szellemi lehetőségünk található. Csörgő Zoltán írása

 


Az előadások helyszíne:

I. kerület, Attila út 29.    |   Javasram, Kesztölc   |   Tel.: +3630/394-6840